Låne penger til ferien – er det egentlig smart?

låne

En av de tingene nordmenn bruker mest penger på er ferie. Vi elsker å skjemme oss bort og det finnes ingen bedre måte å gjøre det på enn å ligge langflat på en kritthvit strand og nyte det asurblå havet et eller annet sted rundt Middelhavet. Aviser og magasiner fylles opp med overskrifter som ”hit bør du dra i sommer!” og ”denne ukjente perlen er perfekt for reiseglade nordmenn” samtidig som foreldre faktisk føler at det er et ordentlig press på å få bakt inn (minst) én utenlandsferie i budsjettet hvert eneste år. All denne reisingen gjør oss kanskje lykkeligere og mer verdensvante, men hvordan påvirker den økonomien?

Nordmenn reiser mer enn før

Reising koster. Til tross for at vi mot slutten av 2015 og i 2016 har opplevd et dramatisk fall i den norske kronen, så vil vi i følge nettsiden e24 aldri bruke så mye penger på ferie som vi gjør dette året. Det viser altså at nordmenns reisebudsjett ikke nødvendigvis har en sammenligning med hvor mye penger vi har. Sjefsøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika er bekymret for at vi bruker mer penger på reise enn det vi egentlig har råd til og uttaler følgende: ”Jeg har lenge vært bekymret for at folk tar for lett på dette. Det er all grunn til å be folk roe ned feriebudsjettene sine nå, særlig i utlandet. Kronesvekkelsen gjør at ferien fort blir dyrere enn du hadde trodd”, sier han. Det er et klart spørsmål som må besvares: hvorfor reiser vi mer enn før og hvorfor klarer vi ikke å justere pengebruken etter de reelle forholdene?

Svaret er nok litt mer komplisert og sammensatt enn hva man kanskje skulle tro. Den aller største økningen ser man i segmentet flyreiser utenlands. Hardere konkurranse med mange nye lavprisselskaper gir fordeler til forbrukerne i form av lavere billettpriser og hyppigere tilbud. Tidligere forskning har vist at nordmenn er svært glad i gode tilbud og følelsen av å ha spart penger, og det er mye av grunnen til at flyselskapene får god oppslutning på markedsføringskampanjene sine om dagen. Et annet aspekt er det sosiale presset som dannes når ”alle” skal ut og fly. Man kan nærmest bli sett litt rart på i sosiale sammenhenger hvis man forteller om en toårsperiode hvor man ikke har vært andre steder enn i sitt elskede hjemland. Det er to av hovedgrunnene til at nordmenn reiser mer og mer.

Men tilbake til økonomi. Hvordan får vi egentlig råd til all denne reisingen?

Ferie på kreditt

Med enkel logisk tankegang og Andreassens sitat friskt i minne kan vi slå hurtig fast at nordmenn bruker penger over evne når de er ute og reiser. Vi har rett og slett ikke råd til all denne reisingen. Men pengene må jo komme fra et sted. Det er jo reelle kroner og øre som faktisk blir brukt på å betale flybilletter, hotellopphold, paraplydrinker og eksotisk mat.  Svaret er: mange nordmenn velger å betale ferien med lånte penger. Vi kjøper altså ferien på kreditt.

Før jeg skal begynne å rette noen pekefinger til reiseglade menn og kvinner, så vil jeg først skrive litt om fordelene ved å bruke lånte penger til å betale ferien. Glem alle skrekkhistorier om Luksusfellen og ubetalte regninger – her kommer nemlig fasiten.

Et kredittkort er så mye mer enn et plastkort utstedt fra din lokale bank. Det er et hjelpemiddel som gjør ferieturen din både billigere og tryggere. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at det å ikke betale flybilletter og overnatting med kredittkort vil være i beste fall naivt. Nå har verken jeg eller du noen interesse i at jeg skriver side opp og side ned om de forskjellige kredittkortenes  særegne betingelser, men på generelt grunnlag kan jeg nevne at flere av kortene tilbyr både gratis avbestillingsforsikring og reiseforsikring hvis minimum 50 % av alle reisens kostnader er kjøpt med kredittkortet.

Forbrukslån til ferieturen?

”Men hva med forbrukslån?”, sier du kanskje. ”Er ikke det et godt alternativ hvis man trenger litt ekstra penger?”.

Det er ved to anledninger økonomisk fornuftig å ta opp forbrukslån før en ferietur.

La oss si at du klikker deg inn på Star Tours hjemmesider og ser at de har et kjempetilbud som du bokstavelig talt ikke kan gå glipp av. Vi snakker her nærmest om en ”once in a lifetime opportunity”. Du har litt lite penger igjen å bruke før du får lønn denne eller kommende måned, men tilbudet går ut om nøyaktig tre dager. Hva gjør du?

Nettopp. I slike tilfeller kan forbrukslån hjelpe deg med å midlertidig finansiere et ferietilbud som du vil spare mye penger på. Hvis du betaler ned forbrukslånet kjapt, så vil de effektive rentene og andre kostnadene ikke være i nærheten av den summen du sparer. Du vil altså tjene penger på å ta opp lån.

Den andre økonomisk forsvarlige grunnen til å ta opp et forbrukslån forut en ferietur vil være hvis du har mangel på lommepenger. Et godt økonomisk tips vil naturligvis være å kun bruke penger du har råd til å bruke, men jeg har full forståelse for at man har behov for å bruke litt ekstra penger når man er utenlands. Hvis du har en greit betalt jobb med sikre inntekter, så gjør det nemlig ikke noe å ta opp 10,000-15,000 ekstra for å finansiere moroa.

Konklusjon

Det er ikke ofte jeg avslutter artiklene mine med konklusjoner, men i tekster som et omhandler et så omfattende emne ser jeg meg egentlig nødt til å gjøre det. Svaret på artikkelens overskrift er: ja, det er smart å låne penger på dagen til ferien. Det handler bare om å gjøre det på den riktige måten og å kjenne sine egne begrensninger. Hvis du etter en tur i postkassen ender med å hente inn 10-15 inkassobrev daglig, så forstår du kanskje at ferietur ikke er det som bør prioriteres fremover. Men hvis du kommer over et uslåelig tilbud eller har behov for litt ekstra økonomisk frihet i utlandet, så vet du at forbrukerbankene er der for deg.

Og husk for guds skyld alltid å betal flyreisen med et kredittkort!